RESPECTE A LES CULTURES, IDENTITAT I ALTERITAT. LA CULTURA AUSTRALIANA.

“La cultura o civilización, en sentido etnográfico amplio, es aquel todo complejo que incluye el conocimiento, las creencias, el arte, la moral, el derecho, las costumbres y cualesquiera otros hábitos y capacidades adquiridos por el hombre en cuanto miembro de la sociedad, Edward Tylor(1871).

Perquè al llarg de la Història repetidament una cultura s’ha considerat  superior a una altra, intentant així desplaçar-la,  o  sotmetent-la,  imposant  la seva pròpia?

L’any 2008 (http://edition.cnn.com/2008/WORLD/asiapcf/02/12/australia.text/index.html  – article de la CNN:  Australia apologies to Aborígennes–),  el mateix primer ministre d’Austràlia Kevin Rudd,  va demanar disculpes, de forma oficial  a tota la població aborigen,  per les accions preses per part dels blancs australians  en el passat pel robatori de nens de les seves pròpies famílies, pels maltractaments comesos i la negació  i falta de respecte a una cultura que ja existia quan ells van arribar.

A finals del segle XVIII James Cook va arribar a Australia, una terra que ja  durant milers d’anys estava habitada pels arborígens, i en va prendre possessió en nom de la corona anglesa.

Els aborígens,  eren una població amb una estructura social tribal, amb diferents llengües, amb una simbologia i creences pròpies. Vivien i s’alimentaven de la terra que a l’hora la veneraven i respectaven. Eren caçadors, recol·lectors  per la qual cosa el concepte de propietat privada no era  concebuda dins la seva cultura.

Els anglesos van utilitzar aquesta nova terra conquerida, que ara consideraven seva,  per portar-hi presos d’Anglaterra, de manera que els aborígens van començar  a ser  desplaçats en reserves.

Mes endavant  se’ls va acabar treien també aquestes terres, que se les anaven quedant els nouvinguts d’Anglaterra, havent d’anar a viure a les ciutats, com a única alternativa possible, essent així negada la possibilitat d’expressar seva cultura i manera de viure.

 Els arborígens eren un problema a resoldre pels blancs.  Una raça considerada inferior, que devia ser educada. Als inicis del S XX, els australians blancs van començar a prendre els fills arborígens de les seves famílies, amb l’excusa de l’educació, posant-los en escoles de blancs, per ensenyar..los la cultura dels blancs. A la pràctica però la majoria d’aquests nens no van rebre una educció digne. Es van produir abusos i molts d’ells van acabar treballant  al servei dels blancs.

 No va ser fins als anys  60, quan els arborígens van començar a reivindicar els seus drets, i des d’aleshores poc a poc se’ls van anar   concedint., començant pel dret al vot. El seu reconeixement com a cultura ha començat a aflorir . Actualment  tenen terres concedides per ells , tot i que caldria qüestionar quina és la riquesa d’ aquestes terres. A les ciutats podem veure arborígens que no s’han integrat i viuen de forma indigent i  alcoholitzats.

 Les disculpes oficials, crec que són un gest i i un primer pas, molt  important pel reconeixement de la cultura aborigen, i la possible coexistència de les dues cultures alhora, sense que cap de les dues es pugui considerar superior o  inferior a l’altra, havent-hi un respecte mutu.

Anuncios

~ por antropologia2010 en abril 18, 2010.

Una respuesta to “RESPECTE A LES CULTURES, IDENTITAT I ALTERITAT. LA CULTURA AUSTRALIANA.”

  1. Poc (o cap) respecte de les cultures civilitzades respecte a les altres cultures. I continuem així! Només cal obrir el diaris i cada dia notícies sobre els poderosos que imposen les seves condicions a la resta: guerres, ocupacions, bombardejos, explotacions econòmiques i socials…

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: