En quin sentit és pot dir, que el sorgiment de l’antropologia està vinculat al procés de colonització?

 
A finals, del segle XIX , en el moment en que Europa  es llançà a la descoberta de  nous territoris amb objectius comercials i de domini, procés que podriem entendre com a colonialisme,  la cultura occidental es troba davant l’existència de noves cultures, radicalment diferents.  Comunitats, als seus ulls,  exòtiques i  primitives , amb  creences religioses i estructures socials molt allunyades del que han conegut fins al moment.

Societats que es creien simples, primitives, que moltes vegades  no sabien ni llegir ni escriure. No practicaven la religió catòlica, creien en Déus extranys, i utilitzaven vestimentes indignes.

El colonialisme doncs probablement debia  suposar  un fort impacte i un xoc cultural contundent , amb la qual cosa debia despertar la inquietud i necessitat de conèixer i entendre les diverses maneres de viure tan allunyades de la seva.

Té sentit doncs, que davant d’aquest fet històric, neixi una disciplina que s’especialitzi en l’estudi d’aquest tipus de societats que es van descobrint. Societats primitives,  exòtiques i subdesenvolupades.

El que caldria plantejar-se, però, es quin efecte va tenir el colonialisme front a l’evolució de les diferents cultures a nivell mundial …

Anuncios

~ por antropologia2010 en marzo 6, 2010.

Una respuesta to “En quin sentit és pot dir, que el sorgiment de l’antropologia està vinculat al procés de colonització?”

  1. M’agrada aquesta incursió en la historia.
    Algunes coses a puntualitzar:
    :: el colonialisme comença molt abans del segle XIX: potser un capítol molt important, per la seva magnitud, s’inicia a partir de la “descoberta d’Amèrica”, a finals del segle XV.
    :: el sorgiment de l’Antropologia acompanya aquest procés, però d’una manera molt complexa, a vegades còmplice, en altres assumint una defensa dels “colonitzats”.
    Hi ha un article interessant a http://tinyurl.com/y8puhzw que us pot servir per a acabar d’arrodonir les idees que heu exposat.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: